måndag 25 augusti 2014

Hälsosatsning på barn och unga


Moderaterna vill att Emmaboda kommun i samarbete med landstinget blir ett pilotprojekt för satsningar på barns hälsa och utveckling genom ökad daglig rörelse i undervisningen i skolan. Därför utmanar vi landstinget: Vi satsar 100 000 kronor – vi vill att ni lägger lika mycket!
 
Fysisk aktivitet är en avgörande faktor för att undvika fysisk och psykisk ohälsa senare i livet. Barn som grundlägger goda vanor i ung ålder har större chans att hålla fast vid dem i vuxen ålder. Vid Bjurbäcksskolan bedrevs tidigare ett viktigt arbete där daglig rörelse vävdes in i undervisningen, en metod för att öka den fysiska aktiviteten bland barn som Moderaterna vill återuppta.
 
– Vinsten för landstinget är att man får tillgång till den unika kompetens som finns här men som idag inte utnyttjas. På längre sikt innebär det lägre kostnader för sjukvården. Landstinget borde vara intresserat, säger Sten Olof Johansson (M).
 
Både kommuner och landsting står inför ökande sjukvårds- och omsorgskostnader med bland annat en åldrande befolkning och ökande barnfetma. Mer resurser måste satsas på förebyggande hälsovård. Det här är våra förslag i ett första steg:
  • Landstinget och Emmaboda kommun satsar tillsammans 200 000 om året på ett treårigt hälsoprojekt i kommunens skolor där vi utbyter kunskaper.
  • Låt personal i vår skola med unik kompetens inom rörelse i skolundervisningen utnyttja den kompetensen. 
  • Sprid arbetsmetoden till länets övriga kommuner i samarbete med landstinget.  
 
– I Emmaboda är andelen fyraåriga barn med övervikt och fetma lägst i länet. Det vill vi bygga vidare på när barnen når skolåldern, säger Emma Åhlander Hansson (M)
 


 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar