torsdag 15 maj 2014

(S) blandar bort korten


Vi bemöter dagens S-uttalande

Moderaterna invänder inte mot beslutet att den pedagogiska omsorgen (dagmamma i dagligt tal) ska fortsätta inom förskolans ramar om det inte är minst fem barn så att verksamheten kan fortsätta som hittills. Det innebär i praktiken att kvarvarande barn får plats på förskolan och att dagmamman följer med och jobbar som förskolepersonal. Men att situationen har uppstått har sina politiska förklaringar.

– Det är fegt av Jan-Olof Jäghagen att hänvisa till detta tjänstemannaförslag, som klubbades igenom vid senaste bildningsnämnden, och påstå att det är det som striden handlar om. Det är inte att ta sitt ansvar som ordförande. Nej striden handlar om ett ideologiskt färgat politiskt beslut vid samma nämndsmöte, säger Emma Åhlander Hansson.
Vi invänder mot att Socialdemokraterna i Bildningsnämnden röstade ner våra förslag om att kommunen aktivt ska marknadsföra den pedagogiska omsorgen och informera om möjligheten att bedriva enskild verksamhet med bidrag från kommunen. Det senare öppnar upp för möjligheten för till exempel fler föräldrakooperativ och dagmammor.

Kommunen har denna informationsskyldighet enligt den nya Skollagen kap 29 § 19. Att informera
på nätet och i sociala medier är det billigaste och snabbaste sättet att nå ut till medborgarna. Desto mer allvarligt blir det då att S väljer att blunda för lagen när den ideologiska ryggmärgsreflexen slår till.

Till hösten är det rekordmånga barn som ska skolas in. Därför det är en god idé att informera om möjligheten till pedagogisk omsorg och att bedriva enskild verksamhet med bidrag. Alla föräldrar har inte samma önskemål och behov och vi är övertygade om att ett antal skulle överväga en dagmamma om de vet att det finns och fungerar som avsett. Några skulle kanske rent utav börja fundera på att dra igång ett föräldrakooperativ.

Genom att flytta in den pedagogiska omsorgen på förskolan och inte informera om möjligheten att välja eller bedriva sådan, riskerar vi att den pedagogiska omsorgen i Emmaboda dör sotdöden.
– Det är ett allvarligt slag mot valfriheten och medborgarnas rätt att välja själva. Men Socialdemokraternas agerande är inte förvånande – de jobbar aktivt mot valfriheten på alla fronter i vår kommun, säger Emma Åhlander Hansson.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar