måndag 26 maj 2014

Framåt - tillsammans!


 

Det gick inte vår väg i EU-valet. Vi ska vara ärliga i en sådan här situation. Det går inte att kalla resultatet för något annat än ett allvarligt bakslag – av många anledningar. Men sedan är det viktigt att vi kommer igen och blickar framåt mot höstens val.
Den största chocken är såklart att SD går framåt så kraftigt – i Sverige och i Emmaboda kommun. Det finns vissa egenvärden vi inte kan tumma på som Moderater, även om det kostar förlorade väljare. Ett öppet samhälle och alla människors lika värde är två sådana. Kampen för dessa egenvärden måste vi Moderater nu ta lokalt varje dag fram till valet den 14 september. Valresultaten i övriga Europa är än mer skrämmande.

Vi tog dock möjligheten att varmköra vår kampanjorganisation ordentligt i EU-valrörelsen. Många har gjort stora insatser och nu är det viktigt att ni som offrade er tid berättar för andra medlemmar hur roligt det faktiskt är att kampanja. Redan på Broakulla marknad i veckan kampanjar vi igen. Den 10 juni knackar vi dörr. Vi behöver bli ännu fler som hjälper till. Valdistriktet Emmaboda Norra är ett av få i länet där Moderaterna faktiskt gick framåt. Vi tror att det beror på att vi knackade dörr där och delade ut mycket material i brevlådorna i just det området.

Vi ska minnas EU-valet 2004 då Moderaterna också gick bakåt och tappade ett mandat i parlamentet. Och vi ska veta vad som hände i riksdagsvalet 2006. Vi gjorde ett succéval och kunde bilda regering med Fredrik Reinfeldt som statsminister. Vi har inte två år på oss denna gång, men väl tre och en halv månad. Våra nationella val kommer att handla om helt andra frågor än EU-valet. I det senare är tumregeln att mindre partier på höger- och vänsterkanten oftast går framåt för att väljarna tar ut svängarna mer. Och vi ska se det som en möjlighet att nästan hälften av Sveriges väljarkår lät bli att rösta igår; I Kalmar län ännu större andel. Dessa väljare ska vi få iväg till valurnorna och vinna den 14 september.

Alla svenska partier som gick framåt i EU-valet, utom ett, har det gemensamt att de är EU-kritiska i varierande grad samtidigt som de motsägelsefullt nog vill att EU ska bestämma över fler saker som vi bestämmer bäst över själva. Längt ut på högerkanten och vänster ut från och med Socialdemokraterna vill de också bygga murar mellan EU-länderna och inskränka den fria rörligheten. MP, V, Fi och SD vill inte ha frihandel mellan länder som enligt all erfarenhet och expertis leder till fler jobb och ökat välstånd i världen. Med ökat högerextremt och socialistiskt inflytande i EU-parlamentet blir det färre jobb och mindre resurser till vård, skola och omsorg i Sverige. MP är emot ekonomisk tillväxt och driver en extrem miljöpolitik som leder till ekonomisk tillbakagång och avfolkning av landsbygden. Nykomlingarna Fi och SD måste ansluta sig till en partigrupp i EU-parlamentet om de ska maximera sina möjligheter att påverka. Partierna har slingrat sig, men Fi kommer troligen hamna i befintlig grupp som består av gamla kommunistpartier från forna Östeuropa och svenska Vänsterpartiet. SD kommer förmodligen att sätta sig i samma båt som rent nazistiska partier.

Nu kavlar Nya Moderaterna i Emmaboda upp ärmarna och jobbar vidare för ett öppet samhälle med fler jobb och mer resurser till välfärden. För en fortsatt Alliansregering efter valet. Och för en moderatledd majoritet i Emmaboda kommun!

1 kommentar:

  1. Så länge vi inte kan diskutera invandring och flyktingpolitiken inkl kostnader som vi gör med andra politikområden så kommer SD att växa.

    SvaraRadera